Nagrodzony w Cannes (Złota Palma za reżyserię) film Bulion i inne namiętności to zmysłowa opowieść o miłości i smakowaniu życia. W rolach głównych - jako para znakomitych kucharzy - występują gwiazdy francuskiego kina : Juliette Binoche i Benoît Magimel.
Reżyser Trần Anh Hùng (Zapach zielonej papai), luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema. Za oprawę kulinarną Bulion i inne namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.